fbpx

Štyri dôvody, prečo je dobré mať osvetlenie fasády rodinného domu…

3. októbra 2019

Keď si hľadáme ten správny dom na bývanie alebo si náš vysnívaný domček sami riešime, azda všetci chceme, aby bol na pohľad krásny a páčil sa (nielen) nám ale i ostatným. Niektoré domy sú na pohľad príťažlivé aj po rokoch, mnohé však po čase zovšednejú, zopár domov je nepekných hneď od začiatku – prečo to však je tak?

Jedným z dôvodov je práve fasáda domu, ktorá sa dá pri človeku prirovnať k šatám. Keď sú elegantné a sexi, radi sa pozrieme a potešíme predstavou, čo sa pod nimi skrýva.

Pekná fasáda nie je len o farebnosti omietky – určite si mnohí všimnú sýte pastelové farby, ktoré nám niekedy až vypaľujú oči. Decentnejšie farby fasády a ich prípadná kombinácia pôsobia striedmo a jemnejšie. Pekné fasády majú často na sebe elegantné doplnky - napríklad nejaký vhodný tehličkový obklad alebo dokonca veľkoformátové panely.

Všimli ste si, že so zotmením sa väčšina domov ponorí do tmy a “stratia sa”? V tme alebo prítmí sa vonku cítime trochu „čudne“, inak vnímame naše okolie, bezpečnosť, iných ľudí...

Pre nás existujú preto štyri dôvody, prečo ku príťažlivej a kvalitnej fasáde patrí aj jej osvetlenie:

1.Bezpečnosť. Nočná fasáda s primeraným osvetlením vytvára dostatok svetla okolo domu, v záhrade, prípadne až na ulicu, cestu, susediaci chodník. Môže osvetliť okolitý priestor a napomôcť v orientácii okoloidúcim ľudom, najmä pri večernej hmle alebo za dažďa. Pomôže najmä tam, kde chýba pouličné osvetlenie, prípadne je nedostatočné. Takéto osvetlenie môže ale taktiež odradiť zlodejov, ktorí nechcú byť videní a najradšej “pracujú“ za tmy či šera.

2.Krása.Osvetlená fasáda aj počas tmy s nami „rozpráva“ a ukazuje svoju krásu. Nezabúdajme, že v zime nastáva tma už okolo piatej večer, keď môže byť vonku stále veľa ľudí - našich kamarátov, susedov, detí...

3.Zanedbateľné náklady.Systém osvetlenia fasády a náklady na prevádzku vôbec nemusia byť nákladné. Na začiatku „stačí“ vopred premyslieť, kde budú fasádne svetlá umiestnené a pripraviť k nim kabeláž. Nestojí to viac ako 300 eur. Po dokončení fasády treba dokúpiť vhodné LED svietidlá, ktorých spotreba je minimálna (napríklad 4 svietidlá s výkonom 6W spotrebujú za rok cca 70kWh elektriny, čiže cca 10 eur).

4.Autonómne fungovanie.Pri dobre pripravenom riešení funguje fasádne osvetlenie samostatne a bez toho, aby sme sa oň museli starať, denne ho zapínať/vypínať... Večer pri zotmení sa osvetlenie samé zapne a ráno, pri rozvidnení, sa zase automaticky vypne. Funguje tak vďaka tzv. súmrakovému spínaču, ktorý dáva povel „zapni/vypni“ podľa intenzity vonkajšieho svetla. Táto samostatnosť sa celkom hodí napríklad počas dovolenky, keď nikto nie je v dome – osvetlenie fasády funguje naďalej aj bez prítomnosti obyvateľov domu.

Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac alebo k nej prispieť svojimi myšlienkami či skúsenosťami, budeme radi, ak nás budete kontaktovať na našom webe www.wizardus.sk

autor: Miloš Masarik